Jaki wolnowar wybrać do swojej kuchni

Wolnowar jest urządzeniem elektrycznym, które daje nam możliwość gotowania potraw przez długi czas w niskiej temperaturze. Jeśli jesteś zapracowany i nie masz czasu na przygotowanie obiadu, możesz wrzucić do wolnowaru wszystkie składniki, a za kilka godzin posiłek będzie gotowy!
Wolnowar - mechanizm działania
Urządzenie to pozwala na utrzymanie temperatury około 80 stopni Celsjusza przez 10 godzin. W wolnowarze można ugotować zupy, gulasze, bigosy, leczo lub powidła. Składniki znajdujące się w urządzeniu nie przypalą się i nie wykipią. Potrawa, która się w nim znajduje jest ciągle podgrzewana, a nie zagotowywana. Przygotowując posiłek w wolnowarze nie musimy pamiętać o tym, by dolewać do niego wodę. Dzięki temu urządzeniu nie musimy także kontrolować procesu gotowania. Obiad robi się sam, a my w tym czasie możemy wyjść na spacer lub zająć się innymi obowiązkami. Wystarczy tylko, że do naszego niezastąpionego wolnowaru wrzucimy wszystkie potrzebne składniki i ustawimy odpowiedni tryb gotowania. Nie ma potrzeby, by obawiać się o wysokie rachunki za energię, ponieważ urządzenie nie pobiera zbyt dużo prądu i nie powoduje wzrostu temperatury w pomieszczeniu.
Na co zwrócić uwagę kupując wolnowar?
Każdy wolnowar działa na zasadzie elementów grzewczych, które rozgrzewają misę wykonaną z materiałów pozwalających na równomierne rozprowadzenie ciepła i długotrwałe podgrzewanie danej potrawy. Zazwyczaj temperatura pracy urządzenia nie przekracza 93 stopni Celsjusza, z kolei moc waha się między 180 a 250 W. Zwykle większość wolnowarów posiada termostat, który daje możliwość pracy w trzech trybach: niskiej mocy, wysokiej mocy oraz podtrzymywanie ciepła. Część z nich wyposażona jest w minutnik wyłączający się automatycznie po określonym czasie. Decydując się na zakup wolnowaru, warto mieć na uwadze jego pojemność oraz materiał z jakiego został wykonany. Aby przygotować obiad dla czterech osób, zaleca się naczynie o pojemności 3,5 l. W czasie gotowania misa wolnowaru musi być wypełniona od ½ do ¾ objętości.
Potrawy przygotowane w wolnowarze będą smakowite i pełne aromatu. Dzięki niskiej temperaturze gotowania ryby i mięso nie będą suche. Najlepiej, aby składniki były dobrze doprawione, szczególnie ziołami, ponieważ wolnowar wyciąga ich właściwości. Potrawy z wolnowaru można wykonać bez wysiłku.