Właściwości zdrowotne zielonego groszku

Zielony groszek to bardzo interesujące warzywo. Posiada delikatny, lekko słodki smak oraz ciekawy wygląd, przez który szczególnie upodobały sobie je małe dzieci. Te małe, niepozorne ziarenka, oprócz doskonałego smaku i oryginalnego wyglądu, kryją w sobie całe pokłady cennych witamin i minerałów, dla których po zielony groszek warto sięgać możliwie jak najczęściej. Na jego bazie można przygotować wiele prostych i szybkich dań, do których należy chociażby niezwykle popularna zarówno wśród dużych, jak i małych zupa krem z groszku.
Zielony groszek – pochodzenie i właściwości
Groszek jest bardzo popularną w Polsce rośliną z rodziny strączkowych, po którą gatunek ludzki sięga od dawien dawna. Według archeologów, zielony groszek był stałym bywalcem diety naszych prehistorycznych przodków z epoki brązu i kamienia. W starożytności roślina ta była natomiast chętnie uprawiana w krajach Bliskiego Wschodu, nad Morzem Śródziemnym oraz w Chinach i Indiach. Do Europy trafiła natomiast dopiero w czasach średniowiecza, kiedy to została przywieziona przez kupców. Na początku, zielony groszek był jednak serwowany głównie zwierzętom hodowlanym, szybko jednak zdano sobie sprawę z jego walorów smakowych i zaczęto używać także w kuchni.
Po zielony groszek warto sięgać możliwe jak najczęściej. Do jego regularnego spożywania zachęca bowiem skład, który jest bardzo korzystny ze zdrowotnego punktu widzenia. Zielony groszek zawiera spore ilości witamin z grupy B, które wspomagają organizm w walce z wolnymi rodnikami, pomagają w obniżaniu poziomu cholesterolu we krwi oraz chronią przed chorobami serca, układu krwionośnego oraz miażdżycą. W zielonym groszku znajdziemy także cenne witaminy określane mianem witamin młodości – A, C i E, które pozytywnie wpływają na stan i kondycję naszej skóry, wspomagają naturalną odporność oraz skutecznie chronią przed rozwojem komórek nowotworowych.
Zupa krem z groszku – sposób na włączenie groszku do codziennej diety
Oprócz wspominanych wyżej witamin, zielony groszek zawiera szereg łatwo przyswajalnych mikroelementów, w tym fosforu, sodu, potasu oraz żelaza. Jego spożywanie poleca się więc osobom cierpiącym na niedobory tych składników, chorującym na anemię, niewydolność nerek, nadciśnienie, skurcze mięśni czy odwodnienie. Zielony groszek jest także warzywem o bardzo niskiej kaloryczności – w 100 g produktu mieści się bowiem zaledwie 76 kcal oraz 6 g błonnika, przez co jest to produkt idealny dla osób walczących z nadwagą i problemami trawiennymi.
Na bazie zielonego groszku możemy wyczarować wiele smacznych i pożywnych potraw. Jedną z najpopularniejszych propozycji jego podawania jest smaczna i zdrowa zupa krem z groszku. Jest to danie szybkie i łatwe w przygotowaniu, do którego wykonania potrzebujemy następujących składników: ok. 500 g zielonego groszku, 700 ml gotowego bulionu, 1 cebuli, 2 ząbków czosnku, 2 łyżek jogurtu greckiego, 2 łyżek oleju, 1 łyżki chrzanu delikatesowego oraz soli i pieprzu do smaku. Dokładny przepis oraz wskazówki wykonania tego dania są dostępne na stronie: https://szefsmaku.pl/zupa-krem-z-groszku/.
