Co warto jeść w upalne dni?

Lato to czas, w którym najchętniej sięgamy po chłodne dania przygotowane głównie na bazie warzyw i owoców. Zamiast gorących zup preferujemy chłodnik, ziemniaki i mięso zastępujemy warzywnymi sałatkami, z kolei wieczorem zamiast kanapek sięgamy po koktajle, jogurty i inne produkty przygotowane na bazie sezonowych darów natury.
Chłodnik, czyli fantastyczna zupa na upały
Jednym z najpopularniejszych letnich dań kojarzonych z upałami jest chłodnik. Jest w stanie stać się godną alternatywą dla gorących zup oraz świetnie nadaje się zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację. Tradycyjny chłodnik przygotowuje się na bazie kefiru, maślanki i mleka oraz świeżych ogórków lub gotowanych buraków. Dodatek aromatycznego, świeżo siekanego koperku nadaje mu dodatkowych walorów smakowych i estetycznych, a odrobina octu większej wyrazistości.
Chłodnik jest zupą, która zdecydowanie najlepiej smakuje serwowana na zimno. Po przygotowaniu warto wstawić więc ją na kilka godzin do lodówki, aby nabrała właściwej temperatury i konsystencji. Najlepiej sprawdzi się serwowana w upalne dni, kiedy najchętniej jedlibyśmy wyłącznie zimne, przyjemnie orzeźwiające potrawy.
Letnie sałatki na każdą porę dnia
Innym daniem, które święci prawdziwe triumfy w okresie letnim są kolorowe sałatki. Możemy przygotować je na bazie dowolnych składników, wśród których warto umieścić sezonowe warzywa. Kupimy je w atrakcyjnej cenie, a ich smak będzie zdecydowanie bardziej wyrazisty niż w pozostałe pory roku. Smak letnich sałatek możemy wzbogacić dressingami na bazie oliwy z oliwek, majonezu czy śmietany. Doskonałym dodatkiem do sałatek będzie także przesmażone wcześniej mięso z piersi kurczaka lub indyka, która sprawi, że takie danie stanie się jeszcze bardziej pożywne i pełnowartościowe.
Podobnie, jak w przypadku chłodniku, także letnie sałatki najlepiej smakują schłodzone. Możemy sięgać po nie zarówno w ramach lekkiego obiadu i kolacji, jak i potraktować jako przekąskę między właściwymi posiłkami. Sałatki świetnie nadają się także do zabierania na wakacyjne wyprawy nad wodę, na piknik oraz jako smakowity dodatek do wieczornego grillowania.