Jak długo można mrozić mięso?

Niezależnie od tego, jak wiele nowego sprzętu pojawi się w naszej kuchni, zazwyczaj to właśnie zamrażarka okazuje się nie tylko tym najbardziej praktycznym, ale nieraz i najbardziej istotnym urządzeniem. Nic więc dziwnego, że zazwyczaj jest elementem składowym lodówki. To właśnie zamrażarka pozwala na zmagazynowanie większej ilości jedzenia, której nie bylibyśmy w stanie przyrządzić lub zjeść, a to oznaczałoby konieczność jego wyrzucenia. Zamiast marnować nadprogramowe jedzenie, o wiele lepszym rozwiązaniem jest jego zamrożenie. Dotyczy to w szczególności mięsa. W lodówce postoi ono najwyżej kilka dni. Z kolei zamrożenie mięsa daje nam możliwość zabezpieczenia jego świeżości na długie miesiące.

Podstawowe zasady mrożenia mięsa

Prawidłowe mrożenie mięsa wymaga uwzględnienia kilku podstawowych zasad:

  • Mięso surowe przechowuje się lepiej niż przetworzone;
  • Temperatura w zamrażarce – zaleca się poziom -18 stopni;
  • Porcjowanie – jest wskazane, aby mięso podzielić na mniejsze porcje i zapakować osobno, aby potem wyjmować dokładnie tyle, ile nam potrzeba;
  • Opakowanie do mrożenia – powinny to być szczelne pudełka lub specjalne woreczki;
  • Istotne jest opisanie porcji nazwą produktu, a także datą mrożenia;
  • Raz rozmrożone mięso nie może być ponownie zamrożone!

Jak długo można mrozić mięso?

Jak długo można zostawić mięso w zamrażarce?

Zostawienie mięsa w zamrażarce jest zależne od jego stanu. Generalna zasada mówi, że chudsze kawałki mogą być przechowywane dłuższe niż tłustsze. W przypadku drobiu i ryb jest to czas do 3 miesięcy, a z kolei dziczyzna i wołowina wytrzyma nawet 12 miesięcy. Inna sytuacja wygląda z mięsem mielonym. Tu niezależnie od gatunku mięsa zaleca się, aby proces zamrożenia nie trwał dłużej niż 2 miesiące.

Jak rozmrażać mięso?

Wiemy jak mrozić mięso, a co z jego rozmrożeniem? Proces ten jest czasochłonny, ale najlepiej wychodzi w lodówce. Czas rekompensuje nam bezpieczeństwo, gdyż dzięki tej metodzie nie namnażają się w mięsie bakterie. Po rozmrożeniu z powodzeniem możemy przygotować dowolną potrawę, do której wykorzystaliśmy to mięso przed mrożeniem. Czasem zaleca się, aby dopiero po rozmrożeniu mielić mięso, jeśli zależy nam np. na zrobieniu mielonych.