Pieczone buraki – poznaj ich właściwości i sposób przygotowania

Buraki to jedno z najbardziej znanych i lubianych warzyw polskiej kuchni. Są na tyle uniwersalne, że można spożywać je pod różnymi postaciami, w wersji surowej, gotowanej, smażonej oraz pieczonej. Stanowią doskonały dodatek do wielu domowych dań nadając każdej z potraw dodatkowych walorów smakowych oraz wizualnych. Ponadto, po buraki warto sięgać regularnie, gdyż posiadają wiele cennych dla naszego organizmu właściwości.
Buraki i ich krótka charakterystyka
Nie każdy wie, że ojczyzną buraków wcale nie jest Europa – warzywa te pochodzą bowiem z Bliskiego Wschodu, a ich pierwsze odmiany zostały sprowadzone oraz zadomowione na innych kontynentach przez człowieka. Istnieje wiele różnych odmian buraków, do których zaliczają się m. in. buraki liściowe, czyli popularna botwinka oraz klasyczne buraki korzeniowe, które najczęściej goszczą na polskich stołach. Z buraków cukrowych z kolei produkuje się biały cukier, a buraki pastewne są podstawowym pokarmem zwierząt gospodarczych. Buraki hoduje się nie tylko w celach stricte spożywczych, ale także leczniczych – niektóre ich odmiany są cennym składnikiem farmaceutycznym i kosmetycznym.
Buraki posiadają wiele cennych właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim, biorą istotny udział w produkcji krwi, a zawartość żelaza pozwala zapobiegać oraz wspomagać leczenie anemii. W składzie buraków znajdują się także naturalne przeciwutleniacze, które chronią organizm przed przedwczesnym starzeniem, nowotworami oraz wolnymi rodnikami odpowiedzialnymi za procesy degeneracyjne organizmu. Wysoka zawartość kwasu foliowego sprawia natomiast, że po buraki jak najczęściej powinny sięgać kobiety planujące ciążę i przyszłe mamy. Atutem tych słodkich warzyw jest także ich bardzo niska kaloryczność – 100 g buraków zawiera bowiem zaledwie 38 kcal.
Jak własnoręcznie przygotować pieczone buraki?
Pieczone buraki zawierają znaczne więcej smaku niż ich gotowane odpowiedniki. Pieczenie w piekarniku wydobywa z nich bowiem słodki i intensywny smak, który doceni wiele osób. Pieczone buraki mają także bardzo wiele zastosowań, wśród których znajduje się m. in. sałatka z pieczonych buraków, barszcz, zupa-krem i wiele innych. Buraki w wersji pieczonej możemy także spożywać do obiadu z powodzeniem łącząc je z dowolnymi potrawami. Aby warzywa udały się, do pieczenia przeznaczamy równe, niewielkiej wielkości i nieuszkodzone bulwy.
Przed pieczeniem należy dokładnie umyć buraki oraz nakłuć je widelcem, co przyspieszy czas pieczenia (buraki pozostawiamy ze skórką). Nakłute buraki smarujemy olejem i owijamy każdą bulwę z osobna w folię aluminiową. Układamy je w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 200 °C, 1-2 godziny, w zależności od wielkości bulw. Gotowe warzywa poznamy po nakłuciu widelcem, który musi łatwo wchodzić w miąższ. Tak przygotowane buraki mogą zaoferować nam wiele różnych zastosowań – jednym z nich jest sałatka z pieczonych buraków, na którą przepis jest dostępny na stronie: https://inspirowanesmakiem.pl/salatka-z-pieczonych-burakow/.
