Majeranek – przyprawa z naszych domów

Jedną z najpowszechniejszych przypraw, które regularnie są stosowane w polskich domach, jest majeranek. Posiada on wyjątkowy aromat, którego nie da się pomylić z żadnym innym. Przyprawa ta pomaga tworzyć lekkostrawne, aromatyczne przyprawy. Gdzie w naszej kuchni znajdzie zastosowanie?

Majeranek – rola w kuchni

Majeranek to roślina osiągająca nawet 50 cm wysokości, która charakteryzuje się drobnymi listkami oraz białymi lub różowymi kwiatami. Owoce majeranku są z kolei jasnobeżowe, a także niezwykle aromatyczne. Sama przyprawa jest bardzo często spotykana nie tylko w polskiej kuchni, ale i włoskiej czy śródziemnomorskiej kuchni. Używana jest ona jako dodatek do wielu mięs: kiełbasy, baraniny golonki, a także schabu. Miłośnicy majeranku posypują nim ziemniaki, a także dodają ją do innych wędlin, a nawet gulaszów. Żurek i grochówka to zupy, które wraz z fasolką po bretońsku z chęcią przyjmą dodatek tej aromatycznej przyprawy. Jeśli już komuś zdarzy się nie posmakować w wyjątkowym majeranku, użycie go może próbować zastąpić oregano, które należy do tej samej rodziny roślin. Majeranek chętnie stosuje się na pizzy oraz w innych potrawach, gdzie zastępuje wspomniane oregano, rozmaryn, tymianek, a czasem nawet i sól.

Majeranek – przyprawa z naszych domów

Właściwości lecznicze majeranku

Kuchnia staropolska to nie jedyne miejsce, w którym wykorzystuje się majeranek. Medycyna naturalna również chętnie korzysta z właściwości majeranku. To właśnie ta przyprawa wspomaga pracę układu pokarmowego, pomagając na wzdęcia, które powodują ciężkostrawne potrawy, tak często obecne w naszej kuchni. Majeranek jest delikatny dla żołądka, a jednocześnie niezwykle skuteczny. Osoby z tendencjami do zaparć z chęcią sięgną po tę przyprawę.

Suszenie majeranku

Choć majeranek jest dostępny w sklepach, warto samemu ususzyć tę przyprawę. Powieszona łodyżkami do góry wymaga zacienionego i przewiewnego miejsca. Szybszą formą jest związanie rośliny i wywieszenie na słońcu, choć to może przyczyniać się do utraty aromatu. Dobrze wysuszone listki zachowują barwę i są kruche. Gotowe zioła wystarczy zamknąć w szczelnym pojemniku i używać nawet do roku.